Vrijeme je za zabavu – kokice!

Uživanje u dobrom filmu, dragom društvu ili dobroj zabavi  redovito se povezuje s konzumacijom kokica.

Kokice - Pauza.hr

Ova hrskava namirnica zapravo je posebna vrsta kukuruza koji se zove kokičar ili pucavac, a da bi od samog kukuruza nastale kokice potrebno mu je zagrijavanje na oko 200°C. Često ih jedemo u posebnim prigodama zbog njihove jednostavne pripreme i finog okusa kojeg posebno vole djeca, a teško im i odrasli odolijevaju što je posebno vidljivo u kino dvoranama poslije svake projekcije.

Kokice – zdrav obrok

Ono što nismo znali o kokicama je da su (ukoliko nisu prezasoljene ili začinjene na neki drugi način) poprilično zdrav i lagan obrok koji se može konzumirati bez pretjeranog straha od debljanja. U sebi imaju antioksidanse poznatije kao polifenol, koji smanjuje učinke degenerativnih promjena na mozgu uzrokovanih starenjem. Bogate su i vlaknima jednako kao voće i povrće samo nemaju udio vitamina i minerala koje sadrži voće i povrće stoga ne spadaju u cjelovitu namirnicu.

Ponekad je teško odoljeti malo slanijim ili karameliziranim kokicama, no preporuka nutricionista je da se konzumiraju što manje začinjene i po mogućnosti bez grijanja u mikrovalnoj.

Prema tvrdnjama znanstvenika sa sveučilišta u Pensilvaniji, obrok kokica sadrži i do 300 miligrama antioksidansa, odnosno dvostruko veću količinu od prosječnog voćnog obroka. Ne čini se stoga lošim izborom dati prednost kokicama pred ostalim prerađenim grickalicama.

Kokice nam daju i fin osjećaj sitosti, a kako se posve sastoje od neprerađene žitarice punog zrna, možemo se u potpunosti opustiti i uživati u njima i u omiljenom filmu ili druženju s dragim prijateljima. Neka zabava počne!

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice