Volite li palačinke?

Što je zajedničko orasima i čokoladi? Što povezuje domaće džemove od šljiva, marelica, smokava ili naranča? Na što se najbolje mažu nutella ili eurokrem? Ima i slanih, zapečenih, punjenih gljivama, sirom, šunkom. Postoje i meksičke, američke, tajlandske, tanke, debele ili voćne punjene jagodama ili šumskim voćem.

Sve ovo, pa i mnogo više, ima zajednički nazivnik kojim se rado sladimo od najranijeg djetinjstva – to su naravno palačinke!

Palačinka osim što je ukusna savršena je i zbog svoje praktičnosti. Može biti konkretan ručak u nekoj od slanih ili mesnih verzija, a može biti i ukusan desert.

 

Palačinke u svijetu

Teško je utvrditi točno porijeklo i nastanak prve palačinke. Palačinke kakve poznajemo danas, nastale su u srednjem vijeku u Europi. Francuska je najvjerojatnije bila njihova prva domovina, tamo su poznate prve Crêpe palačinke, koje su poslije dobile sofisticiranu verziju svoje Crêpe Suzette s narančinom koricom i Grand Marnier likerom. Američka palačinka (pancake), nešto je debljeg tijesta, zalijeva se javorovim sirupom i puni voćem ili nekim drugim nadjevom. Indijske dose pripremaju se od riže ili leće, pune se vrlo začinjenim povrćem i vrlo su slane ali i pikantnog okusa. Englezi svoje palačinke u mesnoj verziji bez problema napune kobasicom ili svinjetinom te ih zapeku u pećnici s preljevom od jaja. Karamelizirana banana je poznati sastojak Tajlandske palačinke Roti, dok je u Rusiji poznata verzija Blini palačinke (kavijar, maslac, kiselo vrhnje, inćuni).

 

Sladomazo Palačinkarnica

Palačinke kod nas

Naše podneblje najradije priprema izvornu austrougarsku verziju palačinke, koju svi poznajemo prema sličnim recepturama kao palačinke s marmeladom (marelice, šljive, smokve i ostalo voće) ili s čokoladom ili orasima (a najbolje i jedno i drugo). Palačinka kod nas uživa postojani status omiljenog deserta jer je jednostavna, a tako ukusna. Svagdje paše i svakom odgovara.

Naručite stoga svoju omiljenu poslasticu iz naše bogate ponude restorana na Pauza.hr i zasladite proljetni dan.

 

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice