Šnenokle, okus iz djetinjstva

Što povezuje plutajuće otoke i snježna jaja? Francuski Les œufs à la neige, poljski Zupa nic, engleski Floating islands, njemački Schneenockerl? Sve su to nazivi za istu slasticu – Šnenokle ili Paradižet.

Šnenokle, okus iz djetinjstva - Pauza.hr

Bečkim slastičarnama će malo tko odoljeti kada se jednom nađe u gradu lijepe carice Sissy i Franje Josipa I. Vjerujemo stoga da se i slavni carski par redovito sladio ukusnim Schneenockerln, jednostavnim slatkim desertom poznatim pod simpatičnim nazivima Šnenokle (kontinentalni) ili Paradižet (dalmatinski). Također se malo tko od nas u dječjim danima nije sladio bakinim “slatkim od jaja”. Zato nas svako kušanje tog deserta vraća u dane bezbrižnog djetinjstva.

Slatki desert je izvorno došao iz Austrije. No kod nas su šnenokle toliko udomaćene, da se često zaboravlja njihovo izvorno podrijetlo. U Dalmaciji priprema ovog deserta ima nekoliko različitih inačica. Kuglice vješto tučenih bjelanjaka u finoj kremi od žumanjaka mogu se preliti raznim sokovima i dodacima (višnja, maraskino, bademi). Nešto izdašnija kontinentalna verzija šnenokla uključuje preljev od karamele, čokoladu i kekse.

Među stotinama recepata svatko može potražiti svoju varijaciju. A priprema je do te mjere jednostavna da je teško povjerovati da nešto tako nezahtjevno može biti toliko ukusno. Šnenokle su idealne za početnike kao i sve one koji se ne vole gnjaviti kuhačom. Najviše pašu ohlađene, za vrijeme ljetnih vrućina.

Iako se klima neočekivano poigrala s nama ove godine i oduzela nam dobar dio ljeta, nemojte zato očajavati. Pripremite i rashladite svoje šnenokle i neka vas prvo kušanje vrati u davni ljetni dan, za starinski bakin stol.

 

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice