Puding – slano ili slatko?

Kod nas, i u većini svijeta, odgovor je odgovor jednostavan, puding je sladak. Ali, za Britance riječ puding ima mnogo značenja: pudinzi su i slana jela , obično od mesa, a puding može značiti i bilo koji desert, slasticu koja se jede na kraju obroka.

Puding_slatko_ili_slano_Pauzahr

Slani pudinzi

Riječ puding dolazi od francuske riječi boudin koja dolazi od latinske riječi botellus što znači „mala kobasica”. Slani pudinzi pripremaju se slično kobasicama, odnosno kuhaju se i pare kako bi se njihov tekući sadržaj stisnuo. Engleski black pudding odnosno crni puding, zapravo je sličan našim krvavicama.

Kako su se u takve kobasice često dodavali začini i voće, potpuno se odvojio smjer slatkih pudinga koje danas znamo.

Slatki pudinzi

Slatka verzija pudinga odvajala se od slanih, a s kolonijalnim osvajanjima mnoge namirnice postale su dostupne ne samo bogatima i moćnima nego i srednjoj klasi. Tako u 19. stoljeću u Europi postaju popularni slatki pudinzi s čokoladom i pudinzi od riže.

Instant-puding

Danas puding često povezujemo s pudingom u prahu, jer rijetko se odluče pripremiti „pravi“ puding kod kuće. Puding u prahu je svugdje dostupan, lako se priprema, a svi ga vole. Vjerojatno je to i jedno od prvih jela koje naučimo pripremati. Ali, otkud dolazi puding u prahu?

Instant-puding izmislio je britanski ljekarnik Alfred Bird zato što je njegova supruga bila alergična na jaja. Svi klasični slatki pudinzi rade se s jajima, zato što jaja imaju svojstvo da se kuhanjem zgusnu u kremu. Alfred Bird je umjesto jaja upotrijebio škrob koji ima isto svojstvo. U početku je takav puding jela samo njegova supruga, ali kad ga je jednom poslužio svojim gostima, ništa nije moglo zaustaviti uspjeh pudinga u prahu.

Ali, to nije sve. Gospođa Bird bila je alergična i na kvasac i zato je gospodin Bird razvio i prašak za pecivo.

Rožata

Popularna rožata također je puding: smjesa od mlijeka, jaja, šećera i začina lagano se kuha na pari kako bi se zgusnula, a na Braču je čak i zovu budin.

1 Komentara

  1. DR OETKER A NA VODI ILI POLA POLA (PLUS MINUS KOJI DL VISKA) COKOLADA VANILIJA BANANA SLATKO VRHNJE SVAKI USPIJE! I NE PRIMI SEE LAGAN I NA HLADNO I MINIMALNA KOLICINA SECERA I SLATKO VRHNJE … ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice