Priča o croissantu

Priča o croissantu počinje 1683. u Beču, za vrijeme turske opsade. U pokušaju da zauzmu grad, Turci su počeli kopati tunel ispod zidina.

Priča o croissantu - Pauza.hr

Pekari spašavaju Beč

Priča o croissantu počinje 1683. u Beču za vrijeme turske opsade. U pokušaju da zauzmu grad Turci su počeli kopati tunel ispod zidina. Srećom, usred gluhe noći čuli su ih pekari, jedine budne osobe u to doba.

Pekari su obavijestili vojnike i spriječili ulazak neprijatelja u grad. Uskoro je u pomoć došao poljski kralj Jan III. Sobjeski, porazio Turke i prekinuo opsadu.

Kipferli

Kako bi se obilježio kraj opsade i važna uloga koju su gradski pekari imali u njegovoj obrani, nekoliko je bečkih pekara napravilo pecivo u obliku polumjeseca koji je inače krasio neprijateljska bojna znamenja.

Nova peciva nazvali su Kipferl  što na njemačkom znači “polumjesec”. I svaki put kad bi Bečani zagrizli u polumjesec  iznova bi porazili Turke.

Croissant

Kipferli su bili bečki specijalitet, ali njihova prava slava počinje 1770. udajom austrijske princeze za francuskog kralja. Važno je napomenuti da je princeza Marija Antoaneta, a kralj Luj XVI.

Mladoj kraljici nedostajalo je omiljeno pecivo stoga su se pariški pekari potrudili, pripremili joj svoju verziju Kipferla i nazvali je croissant, što je pak francuska riječ za polumjesec. Usput su ga napravili i malo sofisticiranijim kako bi bio prikladan za kraljevski stol. I tako je nastao croissant.

Bečka peciva

Priča je možda izmišljena, ali ima zrnce istine u sebi. Naime, 1839. August Zang, austrijski artiljerijski oficir, otvara u Parizu bečku pekaru i poslužuje bečke specijalitete poput Kipferla. Peciva i kruhovi prodavani u toj pekari postali su poznati kao viennoiseries, odnosno “bečka peciva”.

Kipferl ubrzo postaje popularan i počinju ga izrađivati i drugi pekari te se s vremenom razvio u croissant kakav danas znamo i postao simbolom Francuske. A i finog doručka.

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice