Pinjoli – što su, odakle su i kako se koriste

Pinjoli su jestive sjemenke bora, koje se nalaze unutar češera bora. Čak i ako ne znate da ste ga jeli, vjerojatno jeste jer bez pinola ne postoji ni pesto genovese, omiljeni talijanski umak.

 

pinjoli_sto_su_odakle_su_kako_se_koriste_Pauzahr


Zašto su pinjoli tako skupi?

Postoji dvadesetak vrsta borova koji imaju sjemenke dovoljno velike da bi se uzgoj isplatio. Druge vrste imaju premale sjemenke, ali one su i dalje jestive. Jedna od njih je i alepski bor koji prevladava na našoj obali: na kraju ljeta možete potražiti sjemenke ispod stabla ili malo protresti otvoreni češer. Još bolje ako nađete na piniju koja je česta posebno u južnoj Dalmaciji, njene su sjemenke veće i to su oni pinjoli koji se koriste u jelu. Ipak, i te veće sjemenke veličine su tek oko centimetra, a još ih treba i izvaditi iz ljuske. To je razlog zašto su tako skupe. Iako se u proizvodnji pinjola uzgajaju vrste borova koje imaju veće sjemenke i dalje se sve mora raditi ručno.

Kako se dobivaju pinjoli
Prvo se trebaju sakupiti otpale sjemenke ili ubrati češere sa stabla. Ponekad se koriste i velike tresilice, koje obuhvate deblo i dobro protresu bor kako bi sjemenke i češeri otpali. Češeri koji se još nisu otvorili moraju se dodatno sušiti, obično na suncu. Ali, sjemenke se opet moraju ručno izvaditi iz češera. Zatim se i sjemenke suše kako bi osušila, i onda lakše otvorila, njihova tvrda ljuska.
Nadalje, bor prve sjemenke daje tek nakon što raste 20 – 25 godina, a isplativ postane nakon 75 godina. Uz to, pinjoli su jako osjetljivi i treba ih držati u posebnim uvjetima jer se lako kvare zbog visokog udjela masti – čak 68%. Stoga nije čudno da su pinjoli skupi.

Otkud dolaze pinjoli
Pinjole vežemo uz Italiju ili bar Mediteran, ali vjerojatnije je da su pinjoli koje kupite u dućanu došli iz Azije. Korejski, sibirski i himalajski bor imaju velike sjemenke i uzgajaju se u Rusiji, Koreji, Mongoliji, Kini, Pakistanu, a čak je i Afganistan jedna od značajnih zemalja-uzgajivača. Razlike ipak postoje, u okusu i izgledu. Mediteranski pinjoli su svijetli, skoro bijeli dok su oni azijski više žućkasti. Zatim, mediteranski pinjoli imaju posebnu aromu na bor i smolu, kineski su lagano gorki, a pakistanski slatkasti. Razlika je i u cijeni: kilogram kineskih košta oko 100 kn, pakistanskih oko 200 kn, a talijanskih oko 350 kn.

Nutritivna vrijednost

Iako imaju veliki udio masti, pinjoli su vrlo zdravi. Jer to su „dobre masti“, bez kolesterola. Uz to, pinjoli su i dobar izvor proteina, kalija, željeza i magnezija, zato ih je dobro jesti kad smo umorni, na primjer nakon treninga.

Jela s pinjolima

Recept za čuveni pesto genovese temelji se upravo na pinjolima. Možete ga kupiti već gotovog, ali jednostavno ga je napraviti i kod kuće. Trebat će vam pinjoli, bosiljak, sir parmigiano reggiano, češnjak i dobro maslinovo ulje.

Na kraju, pinjoli su odlični i u slatkišima: dodajte ih u savijaču s jabukom ili u
kekse u koje obično stavljate lješnjake ili bademe i dobit ćete aromatičniju
verziju klasičnih kolača.

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice