Petkom na meniju fine lignje

Ovaj simpatični glavonožac s velikim plašljivim očima i zanimljivim plaštom, sa svojih 10 krakova, poželjna je i tražena namirnica na tanjurima svjetskih kuhinja. Još iz vremena Rimskog carstva i antičke Grčke, lignje su se maštovito i ukusno spremale te punile različitim nadjevima.

 

Kako pripremiti lignje

Priprema liganja u načelu je vrlo jednostavna. Pazite samo da ih dobro očistite. Prvo morate odvojiti glavu od plašta (trupa). Zatim iz plašta iščistite malom žličicom ostatke utrobe i izvucite van proziran rožnati listić. Podrežite malo krakove kako bi bili sigurni da ste se riješili zubića i očiju te je na kraju isperite pod mlazom umjereno hladne vode.

 

Gurmani će trupove liganja rado napuniti nadjevom od njenih krakova u kombinaciji sa sirom, pršutom, slanim inćunima, rižom ili špinatom. Lignje punjene na taj način peku se u pećnici, a kao prilog servira se mladi krumpir ili špinat/blitva. Jednostavnija varijanta podrazumijeva obično pečenje cijelih liganja u pećnici s krumpirom ili dinstanje u odgovarajućem loncu pod poklopcem. Može se pripremati i rižoto od liganja (dobro vino kojim ste podlijevali lignje jako pomaže okusu rižota). Ukusne su i pečene na roštilju, ili narezane na kolutiće te pržene ili pohane na ulju. A mogu se pripremati zajedno s ostalom družinom iz mora i podijeliti mjesto na tanjuru s raznim školjkašima, hobotnicom, sipom – istinska gozba za oči, nepce i dušu!

 

 

S obzirom na ritam modernog čovjeka, najpopularnija je priprema liganja sjeckanih na kolutiće (uvaljaju se u brašno i prže u dubokom ulju). Kao prilog uz tako pripremljene lignje uvijek odlično paše blitva s krumpirom začinjena maslinovim uljem ili pomfrit i neizbježni tartar umak .

 

 

Kako naručiti lignje

Ako vam sve ovo navedeno zvuči previše komplicirano i doista nemate vremena za pripremu ove zanimljive namirnice, ne brinite. Ponuda na Pauza.hr je više nego dostatna za svačiji ukus. Kliknite, pronađite, naručite >

 

 Želimo vam dobar tek i lagani vikend! 🙂

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice