Kebab – orijentalni super sendvič

Ovaj šareni, slojeviti sendvič svojim sočnim okusom i aromom neće vas ostaviti ravnodušnim. Dapače, bio bi totalni propust – propustiti ga!

Ako vas je put ikada nanio do magičnog Istanbula, grada nevjerojatne osobnosti i vibracija, vjerujemo da ste se sigurno zaustavili do štanda ili zalogajnice gdje se radi poznati kebab. Teško je odoljeti stožastoj mesnoj instalaciji u koju su utkani najfiniji komadići janjetine, govedine, puretine ili piletine.

Kako turska kuhinja u svako jelo stavlja obilne porcije povrća i slasnih umaka, nemoguće je ostati gladan u tom spoju proteina i vitamina, a bogme i ponešto kalorija. Pojedete li kebab, nećete oskudijevati u osjećaju sitosti!

Kebab Maksimir na Pauza.hr

Izvorno kebab na turskom ili arapskom jeziku podrazumijeva razna jela s ražnja ili roštilja. Osnovu mu čine janjetina i govedina bogato začinjene raznim vrstama povrća i umacima. Povrće je raznoliko (zelena salata, crveni ili zeleni ribani kupus, krastavci, feferoni, luk, mladi luk, rajčice, kukuruz..). Može se jesti u svakoj prilici, a praktičnost u upotrebi mu daje i sočna svježa lepinja ili kebab wrap u koju se rolaju komadići mesa i ostali fini sastojci.

Kebab Paradise na Pauza.hr

Kod kebaba postoji nekoliko osnovnih podjela prema vrsti. Turska kuhinja najradije priprema janjetinu kao meso u kebabu. Imamo i tursku varijantu ražnjića koja se zove Shish kebab. Tu je i Kofte kebab, ražnjić s okruglicama od mljevenog mesa i raznim začinima. Adana kebab je dugački ražnjić od mljevene janjetine s različitim vrstama paprike. I najpoznatiji, Doner kebab gdje se meso peče u više slojeva, tanko reže, i završava u mekanoj hrskavoj lepinji s umacima i raznim povrćem. Takav kebab najčešće se priprema kod nas.

Mac Kebab na Pauza.hr

I Grci imaju svoju verziju kebaba poznatu pod nazivom Gyros. Sličan je Doner kebabu, ali postoji razlika u ukusu i pripremi (no oba su podjednako fina). Grčka priprema  gyrosa uključuje meso svinjetine, junetine, puretine, janjetine ili ovčetine. Meso se stavlja u lepinju u koju kao dodatak ide i pomfrit te, za Grčku tipičan, tzatziki umak koji se izvrsno nadopunjava s mesom.

Restorani na Pauza.hr pripremaju kebab po izvornoj recepturi, a koristi se meso piletine, puretine, junetine, govedine i teletine. Uz razne priloge i dodatke po vašem izboru te osvježavajuće piće, ukusni kebab dat će vašem danu novi zalet!

 

Budite jaki budite siti, kliknite, naručite i uživajte!

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice