Ćevapi

Jeste li se ikada zapitali zašto su ti valjušci mljevenog mesa toliko omiljeni? Možda je tajna njihove slasti u intenzivnom okusu pečenog mesa s roštilja, lepinje/somuna, kajmaka i narezanog luka. Ili posebnog temeljca (soka od pečenja ćevapa) kojim se prelije lepinja (somun), a koji daje aromu cijelom paketu? Činjenica je da ćevapi, kolokvijalno rečeno, govore “stotinu jezika”.

Ćevapi se mogu napraviti od nekoliko vrsta mljevenog mesa (teletine, janjetine, govedine, svinjetine ili junetine). Konzumiraju se s prilogom od ajvara, kajmaka, nasjeckanog luka uz lepinju ili somun, a odlično pašu uz pivo, mada je izbor pića dakako individualan. 

Prosječna dužina ćevapa je 5 cm – 10 cm, a pripremaju se na roštilju ili jakoj grill tavi. U Bosni je tradicija ćevapa već prešla granice te dobar glas o slavnim sarajevskim, travničkim ili banjalučkim ćevapima odavno putuje usmenom, pismenom i online predajom.

Jazz.ba Chevap

No ćevapi nisu samo u Bosni glasoviti. U Srbiji su nadaleko poznati leskovački ćevapi. Iako se više gradova u istočnom dijelu Srbije natječe da su baš njihovi ćevapi i roštilj najbolji, ipak jedino u Leskovcu svake godine postoji manifestacija u čast roštilja Leskovačka roštiljijada koja traje tjedan dana. Postoji i jedna anegdota vezana za srpske ćevape koja kaže da gotov ćevap treba baciti sa stola, te ako odskoči do koljena to je znak da je smjesa bila vrsno pripremljena.

Različiti načini priprave kao i naši običaji ne mijenjaju jedno: ćevapi su jedno od omiljenijih jela naše regije. Vjerujemo da i ova ostavština turske kuhinje nikada neće izblijediti jer je jednostavno preukusna.

U slast!

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice