Burrito – magarčić koji je pokorio svijet

Da, burrito zapravo znači magarčić na španjolskom, ali nitko ne zna zašto se ovo jelo tako zove.

burrito_Pauzahr

Jedna je teorija da je to zato zamotani burrito podsjeća na uši magarca, druga da u burrito stane svašta isto kao što i magarac može svašta prenijeti. Treća je teorija da je burrito nastao iz praktičnih razloga: najlakše je bilo zamotati hranu u tortilju i ponijeti sa sobom, a takva se hrana prenosila na magarcima pa otud i ime. Četvrta i najzanimljivija je da se prvi burrito prodavao ispred škole – prodavač je „od milja” djecu zvao magarčići, a tako je nazvao i hranu koju im je prodavo.

Ne znamo kad je točno nastao burrito, ali stanovnici današnjeg Meksika jeli su tortilje prije 12 000 godina. Puno stoljeća kasnije, španjolski osvajači u meksičku prehranu donijeli su govedinu i sir, između ostalog. Sve te kombinacije i utjecaji doveli su do današnjeg burrita.

Burrito je postao popularan 1950-ih, kad su se meksički imigranti selili prema sjeveru SAD-a. Često su ga jeli za ručak jer ga je bilo lako pripremiti i transportirati. Prije toga jeli su se uz granicu s Meksikom, a prvi restoran koji je posluživao burrite bio je u Los Angelesu. Ali, zapravo, pravu popularnost u SAD-u burrito je dobio kad se otkrilo kako ga zamrznuti. Transport i skladištenje tako su postali jednostavniji, a meksička hrana počela je ulaziti i u školske menze.

Nekoliko gradova u Sjedinjenim Američkim Državama razvilo je i vlastiti stil pripreme i punjenja burrita. U San Franciscu se priprema veliki burrito punjen govedinom, rižom, grahom, kiselim vrhnjem i lukom, a zamata se u aluminijsku foliju. U San Diegu burrito je manji i jednostavniji: puni se mesom, sirom i umakom od rajčice. U Los Angelesu se može naći nekoliko vrsta burita. Jedna je jednostavna, sa samo sirom i grahom. Postoji i fusion s korejskom kuhinjom pod imenom kogi burrito s mesom s roštilja. umakom od soje i tofuom. Prema jednoj gastrokritičarki, taj burrito je esencija okusa Los Angelesa

Što se tiče samog Meksika danas, burrito je popularan samo u sjevernim dijelovima zemlje. Gradovi Ciudad Juárez i Villa Ahumada posebno su poznati po njima.

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice