A zašto ne biste zapaprili svoj život?

Papar je uz sol najprisutniji i najpopularniji začin. Nekad su se zbog njega vodili ratovi i bogatile države (Venecijo, mislimo na tebe), nazivan je i “crnim zlatom” te korišten kao platežno sredstvo, a danas se može nabaviti i u najmanjem dućanu.

A zašto ne biste zapaprili svoj život? Pauza.hr

Dodajte papar svojim slanim i slatkim jelima, dobro je i za srce i za probavu, a da ne govorimo o okusu jela. Dobro će vam doći i da ublažite prehladu i začepljen nos: samo sameljite malo više papra u svoj tanjur s juhom.

Volite li grah, ali ne i njegove nuspojave 😉 i ovdje pomaže papar: prirodno sprečava nastanak plinova u probavnom sustavu.

Budući da više nije tako skup kao prije 500 godina možete ga koristiti i u kućanstvu. Otjerat će mrave iz kuhinje i štetočine iz vašeg vrta: samo pospite papar na mravlje staze i oko biljaka.

Pomiješajte ga s vodom i poprskajte kabele s vanjske strane kuće kako ih glodavci ne bi glodali.

I najneobičnija upotreba: dodajte žličicu mljevenog papra deterdžentu za šareno rublje i vaša odjeća će manje blijediti. Stvarno djeluje.

Probajte dodati i malo papra svojoj kavi. Okus se neće promijeniti, ali osjetit ćete kako se toplina širi vašim dišnim putevima. Isto ga tako možete staviti u čaj ili čak napraviti čaj od njega.

Evo i odličnog recepta.

Čaj od papra s limunom:

  • 5 dl vode
  • 6 zrna papra
  • 20 dkg šećera
  • sok od pola limuna

 

  1. Grijte vodu jednu minutu.
  2. Dodajte smrvljeni (ne mljeveni) papar.
  3. Dodajte šećer, dobro promiješajte i kuhajte 9 minuta.
  4. Procijedite u šalice.
  5. Dodajte otprilike žličicu limunovog soka u svaku šalicu.
  6. Poslužite vruće.

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice