9 činjenica o slanutku

Skromni slanutak za pravo je heroj i prehrane i poljoprivrede. Važan je dio prehrane već stoljećima, zapravo tisućljećima. Iako je kod nas grah popularniji, slanutak je zapravo druga najzastupljenija mahunarka na svijetu, odmah iza soje. Indijska i bliskoistočna kuhinja ne mogu se zamisliti bez njega.

9 cinjenica o slanutku_Pauzahr

Ovdje donosimo nekoliko činjenica o ovoj zanimljivoj mahunarki.

  1. Slanutak se uzgaja već barem 7500 godina – prvo u Mezopotamiji, a onda se proširio po cijelom svijetu.
  2. Slanutak nije samo bež boje. Ima devedesetak vrsta ove biljke, a među njima su i crne, zelene, crvene i smeđe vrsta.
  3. Slanutak je pravo čudo za uzgajivače. Ne samo da je važan za prehranu nego nasadi slanutka prekidaju ciklus bolesti u usjevima pšenice i ječma. To znači manje fungicida i manje insekticida!
  4. Nadalje, kao i sve mahunarke, slanutak vraća dušik u tlo. A njegovi duboki korijeni važni su u sprečavanju erozije tla. Uz to, biljkama ne treba puno gnojiva ni vode!
  5. Slanutak se koristi i kao zamjena za kavu. Zrna se poprže, samelju, a onda kuhaju kao i svaka druga kava.
  6. Slanutak je bogat antioksidansima, vitaminima, mineralima kao što su željezo, kalij, kalcij, fosfor i cink. Ima i visok udio proteina i zato je odlična alternativa mesu.
  7. Triptofan i serotonin u slanutku pomažu da se bolje spava.
  8. Slanutak je nevjerojatno prilagodljiva namirnica. Može se dodati u juhe, variva, curry i salate, može se kuhati, peći i pržiti, napraviti hummus od njega. Najjednostavniji recept: kuhani recept stavi se na lim za pečenje, po njemu polije ulje, pospe solju i ljutom papričicom i stavi u pećnicu dok ne postane hrskav.
  9. Najveći proizvođač slanutka na svijetu je Indija slijedi je Australija.

1 Komentara

  1. Prije smo imali jednom tjedno slanutak za rucak.Danas se ponovo nalazi na jelovniku .Mislim da je zdrav . Slanutak kao i sve mahunarke bi trebale biti u prehrani vise.

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice