7 zanimljivih činjenica o espressu koje bi svaki ljubitelj kave trebao znati

Većina nas ne može zamisliti dan bez jedne, dvije, tri… šalice kave. A kralj kava je espresso, čista esencija najboljeg okusa koji budi sva osjetila.

7 cinjenica o espressu_Pauzahr

  1. Aparat za espresso zapravo je izmislio Francuz. Louis Bernard Rabout prvi ga je proizveo i predstavio u Parizu 1855. godine. Aparat ipak nije bio baš dorađen, bio je prilično nepouzdan, a kava je u njemu često znala pregorjeti.
  2. Aparat kakav danas poznajemo prvi je napravio Talijan Angelo Moriondo 1884. godine.
  3. Kuhalo za espresso ili kafetijera ili moka (različiti su nazivi) posuda je u kojoj se espresso može pripremiti i kod kuće. Prvi ju je proizveo Alfonso Bialetti 1933. i tako revolucionarizirao uživanje u kavi.
  4. Brojke: espresso se radi od 7-8 g mljevene kave odnosno 40 – 50 zrna kave, Kroz kavu prolazi voda zagrijana na 91 – 96 °C. Jako je važno da voda ne vrije jer će onda spaliti kavu. I na kraju, pritisak kojim voda prolazi kroz kavu je 9 bara. Voda kroz vodu prolazi 25 – 30 sekundi, a temperatura u šalici nakon istakanja mora biti oko 65 °C. Šalica espressa sadrži 25 – 30 ml kave.
  5. Riječi: espresso znači istisnuto, ne brzo kao što se kod nas obično misli. Između ostaloga to je mišljenje uvriježeno i zato što Talijani stvarno srknu svoj espresso ekspresno, u jedan do dva gutljaja.
  6. Vid: savršeni espresso prepoznaje se po gustoj kremi odnosno pjeni debljine 3 do 4 mm. Pjena mora biti boje lješnjaka s blagim tamnosmeđim prugama, a šećer kroz nju mora sporo propadati.
  7. Espresso se pripremao i uživao i u svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj postaji – International Space Station ili ISS. Naime, jedan se talijanski astronaut po povratku na Zemlju požalio da mu je u svemiru nedostajao jedino dobar espresso. Lavazza je prihvatila izazov i napravila aparat za espresso koji radi u bestežinskom stanju. NASA je odobrila aparat koji je nazvan ISSpresso i on je poslan u svemir, a s njim i posebne kapsule s kavom. A napravljene su i posebne šalice za espresso iz kojih se može piti u bestežinskom stanju.

Talijanska astronautkinja Samantha Cristoforetti prva je popila takvu kavu i podijelila doživljaj na Twitteru.

https://twitter.com/AstroSamantha/status/594910190287396865?

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice