7 pogrešaka koje svi radimo pri kuhanju tjestenine

Koliko god da je kuhanje tjestenine jednostavno, nekako uvijek radimo iste greške. Donosimo 7 uobičajenih pogrešaka i savjete kako ih ispraviti kako bi naša tjestenina uvijek bila savršena.

7 pogrešaka koje svi radimo pri kuhanju tjestenine - Pauza.hr

1. Koristimo premali lonac

Zlatno pravilo je: 1 litra vode na svakih 100 g tjestenine. Koristite li premali lonac, a time i premalo vode, temperatura vode značajno će se smanjiti kad ubacite tjesteninu i trebat će joj duže da prokuha. Rezultat je gnjecava tjestenina.

2. Ne dodajemo sol u vodu

Dodajte sol u vodu čim ona zakuha, a prije nego dodate tjesteninu. Tijekom kuhanja tjestenina će upiti nešto soli. Kuhate li tjesteninu bez soli, ona će imati okus po kuhanom brašnu. Pravilo za sol je 7 g soli na 100 g tjestenine. Ne brinite da će možda biti preslano, tjestenina neće upiti svu sol.

3. Dodajemo ulje u vodu

Ulje neće pomoći da se tjestenina ne zalijepi. Pomoći će dovoljno veliki lonac i često miješanje. Osim toga, ulje će obložiti tjesteninu i ona neće moći upiti umak nego će umak jednostavno klizati s nje.

4. Ne miješamo tjesteninu

Ako samo ubacite tjesteninu u lonac ona će se sigurno zalijepiti za dno i jedna za drugu. Trebate promiješati odmah na početku, a zatim još nekoliko puta tijekom kuhanja.

5. Nije nam važan oblik tjestenine

Talijani imaju 100 oblika tjestenine s razlogom. Naime, ne odgovaraju svi oblici svakom umaku. Duga tjestenina poput špageta koristi se kod rjeđih umaka, tjestenina s utorima bolje će upiti umak, kratka tjestenina idealna je za umake od mljevenog mesa i one s većim komadićima povrća, a spiralna tjestenina odlična je za klasičan umak od rajčice – komadići rajčice uvući će se u spirale i svaki zalogaj će biti ukusniji.

6. Ispiremo tjesteninu nakon kuhanja

Tako ćemo isprati škrob koji pomaže da se umak bolje zalijepi za tjesteninu. Tjesteninu samo ocijedimo u cjediljci, lagano protresimo da se ocijedi višak vode, ali preostala voda će se pomiješati s umakom i sve divno povezati.

7. Tjestenini ne dodajemo odmah umak

Tjestenini treba odmah dodati umak kako bi ga bolje upila i bila ukusnija. Još je bolje ako špagete izvadite iz vode 2-3 minute ranije i kuhanje završite u vrućem umaku.

Ukusna jela s tjesteninom naručite na Pauza.hr.

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice