Uspješne kuharice čiji rad slavimo na Dan žena

U kuhinjama u kućanstvima diljem svijeta su najčešće žene, ali najslavniji kuhari, chefovi koji vode najbolje svjetske restorane, najčešće su muškarci. Ove tri žene mijenjaju tu sliku i zaslužile su da ih slavimo i ugledamo se na njih svaki dan, a posebno na Dan žena.

  1. Cristeta Comerford

Cristeta Comerford emigrirala je s Filipina u Sjedinjene Američke Države i počela raditi u hotelskim restoranima, na dnu kuhinjske hijerarhije. Strast prema kuhanju, stalno usavršavanje i učenje te radna etika doveli su je do Bijele kuće. Naime, tamo je 2005. godine postavljena za izvršnog chefa, kao prva žena i prva osoba azijskog porijekla uopće. Još uvijek je u Bijeloj kući i radi za svog trećeg predsjednika.

  1. Ana Roš

Premda nema formalno kuharsko obrazovane, Slovenka Ana Roš dovela je svoj restoran Hišu Franko na listu 50 najboljih svjetskih restorana, a 2017. godine proglašena najboljom kuharicom svijeta.

Ana je kuharica postala slučajno: u mladosti je skijala, čak je bila i u reprezentaciji, onda studirala međunarodne odnose. Restoran Hiša Franko pripadao je roditeljima njenog muža Valtera. Kad su se oni odlučili umiroviti, Valter i Ana preuzeli su restoran.

Ana je u početku radila kao konobarica i uzaludno pokušala uvjeriti svog kuhara da eksperimentira s tradicionalnim receptima i lokalnim namirnicama. Kad je kuhar otišao, kuhinju je preuzela Ana i počela učiti kuhati. Educirala se i na putovanjima i posjetima različitim restoranima, a reputaciju je izgradila zanimljivim kombinacijama lokalnih sastojaka.

  1. Dominique Crenn

Francuskinja Dominique Crenn još je jedna velika kuharica koja se prvo školovala u potpuno drugom području. Iako ju je oduvijek privlačilo kuhanje, Dominique je odbila dominantno muška kultura koja vlada u francuskim kuhinjama. Zato je studirala ekonomiju i magistrirala međunarodno poslovanje.

Ljubav prema kuhanju ipak je prevladala. Dominique se preselila San Francisco gdje je počela učiti u kuhinjama različitih restorana dok napokon nije otvorila svoj restoran Atelier Crenn, 2011. godine. Tri godine kasnije, 2014. godine, Atelier Crenn dobio je dvije Michelinove zvjezdice, a Dominique je postala prva kuharica u Americi koja je dobila tu nagradu. Novi uspjeh uslijedio je 2016. kad je Dominique proglašena najboljom kuharicom svijeta. Ove je godine njezin restoran dobio i treću Michelinovu zvjezdicu, a ona je opet postala prva američka kuharica s tri zvjezdice.

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice