11 fascinantnih činjenica o jajima

Jaja su prirodna superhrana: odličan su izbor kvalitetnih proteina, jeftina su i dostupna tijekom cijele godine, ne kvare se lako i doslovno mogu nahraniti svijet.

11 fascinantnih činjenica o jajima Pauza.hr

Sakupili smo najzanimljivije činjenice o malom okruglom hranjivom paketiću koji svatko od nas ima u svom frižideru:

1. Godišnje se u svijetu proizvede 1,2 bilijuna jaja, a 40% sve proizvodnje pojede se u Kini. Zbog tako velike potražnje u Kini se čak proizvode lažna jaja i to je sve veći problem. Umjetna jaja rade se od mješavine smole, koagulanta i škroba, a dodaje se i lažna ljuska. Jedna osoba dnevno može napraviti oko 1500 ovakvih jaja.

2. Bijele koke nesu bijela jaja, smeđe smeđa.

3. Najčešće korištena jaja u prehrani su redom kokošja, a zatim pačja, guščja i prepeličja.

4. Površina jaja ima do 17.000 sićušnih pora. Zato jaja lako upijaju mirise i u hladnjaku ih morate držati dalje od ostale hrane.

5. U SAD-u se prema zakonu jaja moraju oprati prije prodaje.

6. Najveća jaja nesu nojevi (dužina 15-20 cm), najmanja kolibrići (dužina 1 cm). Ali, kad usporedimo veličinu ptice s veličinom jaja, najveća jaja ima kiwi s Novog Zelanda: teška su oko pola kilograma, što je 15-20 posto težine ženke.

7. Najveće kokošje jaje snijela je koka Henriett. Bilo je dugo 23, a široko 11 cm.

8. Jaje više ostari jedan dan na sobnoj temperaturi nego jedan tjedan u frižideru.

9. Jaja sadrže 11 različitih vitamina i minerala.

10. Svjetski dan jaja obilježava se drugog petka u listopadu.

11. Što je prvo kokoš ili jaje? Jaje! Jer i gmazovi nesu jaja. A dinosauri su bili gmazovi. A ptice su se razvile iz dinosaura. Dakle, prvo je bilo jaje, a tek onda kokoš.

Napišite komentar

Email neće biti objavljen. Neophodno je popuniti sva polja *

*

Na vrh stranice